014 570 666, Viitasaari
0400 570 553, Pihtipudas
0400 578 370, Pihtipudas

TUKI- JA LIIKUNTAELIN FYSIOTERAPIA
 

Fysioterapeutti aloittaa hoidon ongelman etsimisellä ja määrittelemisellä tarkalla kliinisellä tutkimisella, jotta hoito kohdistuu ongelman aiheuttajaan eikä pelkkään oireeseen. Kun ongelman lähde löytyy, fysioterapeutti laatii hoitosuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa ja valitsee hoitomuodon. Fysioterapeuttimme ovat erikoistuneet muun muassa Maitland®, Fasciamanipulaatio® ja Kinetic Control®- fysioterapiamenetelmiin.

Manuaalinen terapia


Manuaalinen terapia sisältää käsin tehtäviä, tractio-eli vetohoitoja, passiivisia mobilisaatioita, joilla esimerkiksi huonosti toimiva nivel saadaan liikkumaan. Manuaalisessa fysioterapiassa kehoa hoidetaan erilaisin nivel-, hermo- ja pehmytkudoskäsittelyin sekä faskiakäsittelyin.


Faskiamanipulaatio


Faskiamanipulaatiossa keskitytään erityisesti hoitamaan syvää lihaskalvoa, sisältäen epimysiumin ja retinaculumin. Mallissa ajatellaan lihaskalvojärjestelmä kolmiulotteisena jatkumona. Ajatuksen perustana on löytää tarkka kohta, joka vaikuttaa kehon toimintaan häiritsevästi joko liikerataa rajoittaen tai kipua aiheuttaen. Tarkan tutkimisen kautta havainnoidaan jännitteen vaikutusta linjoihin, jotka koordinaatio- ja hallintapisteiden kautta muodostuvat. Hoidettavat pisteet valitaan liiketestien perusteella, jolloin uudelleen arvioinnin kautta on mahdollista havaita muutokset kehon toiminnassa ja kivussa. Jännitteet lihaskalvojärjestelmässä voivat johtaa fysiologisiin muutoksiin aiheuttaen mm. asentotuntoaistimusten ongelmia, liikkeen hallinnan ongelmia sekä kipua.

Ongelmat lihaskalvojärjestelmässä voivat syntyä ylikuormituksen, vääränlaisen kuormituksen, toistuvien väärien liikemallien sekä trauman seurauksena. Esimerkiksi pitkäkestoinen tietokonetyö, haravointi ja vasarointi saattavat vaikuttaa lihaskalvojen kykyyn toimia ja liukua. Faskiamanipulaatio mahdollistaa ongelmien ratkaisun kipualueilta, koskematta itse kivuliaaseen alueeseen. Heijasteet, jännitteet ja kolmiulotteisuus saattavat johtaa kivun syyt kauaskin itse ongelma-alueesta.

Urheilufysioterapia


Urheilijan keho on erityisen kovalla koetuksella ja alttiina erilaisille vammoille.  Asiantuntevilla fysioterapeuteillamme on laaja-alainen kokemus urheiluvammojen hoidosta sekä testauksesta arvostetulla TPM®-menetelmällä. The Performance Matrix®- testillä saadaan selville aktiiviliikkujan kuormituksessa pettävä kehon osa, liikerajoitus tai liiallinen liike. Pettäminen voi tapahtua matalalla kynnyksellä, motorisen kontrollin testauksessa, kuten koordinaatio-ominaisuudet sekä raajojen linjaukset tai korkealla kynnyksellä, jolloin kyseessä on nopeus- ja voimaominaisuuksien hallinta. Testitulosten perusteella laaditaan progressiivisesti etenevät täsmäharjoitteet, jotka ovat lajiharjoittelun tukena.

Terapeuttinen harjoittelu


Terapeuttisen harjoittelun tavoitteena on tasapainottaa kehon liikettä. Terapeuttisella harjoittelulla pyritään rajoittamaan kehon liikaa liikkuvan alueen liikettä ja toisaalta lisätään liikkuvuutta jäykkään kohtaan. Harjoittelu voi olla avustettua, kevennettyä tai tarkennettua johonkin harjoitusominaisuuteen (kestävyyteen, voimaan, nopeuteen, koordinaatioon, tasapainoon). Fysioterapeuttimme ovat kouluttautuneet terapeuttiseen harjoitteluun Kinetic Control®-menetelmällä.

Akupunktio


Akupunktio on tehokas hoitomenetelmä:

- lievittää kipua

- poistaa tulehdusta

- vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa

- rentouttaa ja rauhoittaa

Akupunktiolla on yleiskuntoa nostava sekä sisäelinten tilaa tasapainottava vaikutus. Akupunktio on vuosituhansia vanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka on saanut vahvan jalansijan myös länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktio sana tulee latinan sanoista "acus" = neula ja "puncture" = pistää. Nykyinen selitys akupunktion vaikutustavasta perustuu ns. kipuhormonien, mm. endorfiinien ja muiden enkefaliinien vapautumiseen hermostossa. Hormonit estävät kipusignaalin etenemisen aivoihin. Akupunktioneuloihin voidaan johtaa sähköä tehostamaan vaikeiden lihasjännitystilojen hoitoa.

Teippaukset ja muut tukitoimet


Kinesioteippausta käytetään urheiluvammojen ja kivun hoidossa. Joustava teippi mahdollistaa normaalin liikkumisen antaen samalla hyvän tuen. Teippiä on mukava käyttää, koska se on hengittävää materiaalia. Kinesioteippaus kestää suihkun ja saunan ja pysyy yleensä useita päiviä kiinni ihossa. Lisäksi teippiä voidaan käyttää estämään nivelen liiallinen tai epäedullinen liikesuunta esim. vammojen kuntoutuksessa, lasten kasvukivuissa ja liikuntasuorituksissa. Teippauksen fysiologisia vaikutuksia ovat mm. kivun lievittyminen, liikemallien ja asennon korjaus, turvotuksen lievitys ja lihasaktivaation lisääntyminen.

Fysikaaliset hoidot


Pintalämpöhoidot: lämpöpakkaukset

Syvälämpöhoidot: ultraääni

Sähkökipuhoidot: interferenssi ja TNS ja NMES

Kylmähoidot: kylmäpakkaukset ja -voiteet

Fysikaalisten hoitojen tarkoituksena on mm. kivun lievitys, aineenvaihdunnan parantuminen, kudoksen venyvyyden lisääntyminen tai rentoutuminen.

Fysioterapia Viitasaari | Pihtipudas
Top