Miten pääsen hoitoon?
Psykoterapiaan voi hakeutua joko yksityisesti omalla kustannuksella, Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian kautta tai sitä on mahdollista saada rajoitetusti myös julkisen terveydenhuollon kautta. Jotkin sairausvakuutukset voivat myös korvata lyhytpsykoterapiaa yleensä tapaturmiin liittyen. Tietyin kriteerein psykoterapiaa on mahdollista saada myös Kelan harkinnanvaraisena vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Tarkemmat tiedot ja kriteerit kannattaa tarkistaa Kelan sivuilta ja omasta vakuutusyhtiöstä. Suuri osa pitkistä psykoterapioista toteutuu Kelan kuntoutuspsykoterapian tuella.
Kelan kuntoutuspsykoterapia
KELA korvaa 57,60€ / 45min 16-67-vuotiaiden yksilöpsykoterapiakäynnistä. Itselle maksettavaksi jäävä omavastuu riippuu siis terapeutin hintaveloituksesta.
Kela edellyttää vähintään 3 kuukautta kestävää arviointi- ja hoitojaksoa, ennen kuin terapiatuen hakeminen on mahdollista. Kelan tukea varten psykiatri laatii B-lausunnon. Asiakas itse täyttää oman hakemuksensa, jossa kuvaa omin sanoin ongelmiaan ja tavoitteitaan sekä etsii itselleen sopivan psykoterapeutin. Terapiatukea haetaan vuodeksi kerrallaan, ja sitä myönnetään korkeintaan kolmeksi vuodeksi.
3kk arviointijakso voi toteutua esim. psykiatrin vastaanotolla yksityisesti maksavana tai julkisen terveydenhuollon kautta. Alustavaan arvioon voin hakeutua terveyskeskuslääkärille. Mikäli oirehdinta on keskivaikeaa/vaikeaa ja täyttää erikoissairaanhoidon kriteerit, voi terveyskeskuksesta saada lähetteen psykiatriseen erikoissairaanhoitoon, jossa terapian tarvetta, terapian soveltuvuutta hoitomuodoksi ja hoidon ajankohtaisuutta arvioidaan tarkemmin. Myös työterveyshuollon tai oppilasterveydenhuollon kautta saatetaan tehdä arviointi- ja hoitojaksoja. Tarkista tilanne omasta työterveys-, tai oppilasterveydenhuollostasi.